Menfez Türleri Nelerdir?

Menfez, konut ya da araç sistemlerinde içerdeki kötü gazı dışarı atmaya yarayan dışardaki zararlı nesneleri de engelleyen sistemlerdir. Konutlarda kullanılmasının en büyük nedeni doğalgazdan kaynaklı zararlı gazları dışarı atmaya yaramasıdır. Genelde çoğu konutta bulunan havalandırma menfezleri genelde mutfakta camın sağ üst bölmesinde yer alır.

Konut ya da araç sistemlerinde kullanılan menfezler genelde kenarı silikon sıkılmış şekilde görülür. Bu bölmenin üzerine menfez kapağı yerleştirilerek içerdeki gaz, koku gibi molekülleri dışarı atmaya, dışardan da gelebilecek kötü hava, cisim ve benzeri durumları engellemeye yarar.

Menfez türlerine bakacak olursak;

  •         Tek Sıra Kanatlı Menfez
  •         Eğrisel Kanatlı Menfez
  •         Kare Petek Menfez
  •         Menteşeli Menfez
  •         Yuvarlak Kanal Menfezi
  •         Menfez Damperleri
  •         Kapı Menfez
  •         Lineer Menfez
  •         Perfore Menfez
  •         Çift Sıra Kanatlı Menfez

Tek Sıra Kanatlı Menfez: Havalandırma sistemlerindeki emiş gücü olarak kullanılır.

Eğrisel Kanatlı Menfez: Havalandırma sistemlerinde emiş ya da üfleme menfezi şeklinde kullanılır.

Kare Petek Menfez: Havalandırma sistemlerinde emiş menfezi olarak kullanılır.

Menteşeli Menfezler: Emiş sistemi ve fancoil kontrol kapağı olarak kullanılır.

Yuvarlak Kanal Menfezi: Yuvarlak kanal yüzeyine göre şekillendirilmiş bu menfez emiş ya da üfleme merkezi olarak kullanılır.

Menfez Damperleri 'Zıt Kanatlı': Üfleme ya da emiş merkezi olarak kullanılır.

Kapı Menfezi: Komşu mahaller arasında hava geçişi olarak kullanılır.

Lineer Menfezi: Havalandırma sisteminde emiş ya da üfleme merkezi olarak kullanılır.

Perfore Menfez: Havalandırma sistemi ve fancoillerde emiş gücü olarak kullanılır.

Çift Sıra Kanatlı Menfez: Havalandırma sisteminde üfleme merkezi olarak kullanılır.

Menfez Yapımında Nelere Dikkat Edilmelidir?

Menfez türleri genelde takılacak alanlara göre değişkenlik göstermektedir. Burada menfez türlerinin takılacağı alanı iyi belirlemek gerekir. Genelde çoğu konutta menfezler camın sağ üst bölmesine takılır. Menfezin takılacağı bölümü belirledikten sonra silikon ya da küçük matkap yardımıyla menfez kapağının takılabileceği bir ortam oluşturulur. Ardından menfez kapağı takılır. Kapak iyice yerleştirildikten sonra kenar kısımlarına silikon sıkılır, kenarları vida yardımıyla sıkılır böylelikle menfez takma işlemi tamamlanmış olur.

Menfez yapımında dikkat edilmesi gerekenler şunlardır;

·        Menfez hangi amaçla takıldığı belirlenmelidir.

·        Menfez takarken kenarlarından hava almayacak şekilde takılmalıdır.

·        Menfez yapımı genelde kullanılan alana göre değişkenlik göstermelidir. Konut tipi menfezler camın sağ üst bölmesi, soğutma sistemlerinde ise lineer menfez kullanılmalıdır.

·        Silikon ve vidalama işlemi iyice yapılmalıdır. Böylece kenar boşluklardan gelecek havayı da azaltmış olursunuz.

Kare Menfez Tasarımındaki Detaylar Nelerdir?

Havalandırma menfezleri alüminyum ve plastik şeklinde ikiye ayrılmaktadır. Her iki hammaddeden tasarlanan bu menfezler dışarıya hava giriş çıkışını sağlamaktadır. Alüminyum menfezler genelde soğutma alanlarında, veri giriş çıkış alanlarında kullanılmaktadır. Bu menfezler daha sağlam yapıda olduğu için kolay kolay kırılmaz, çatlamaz.

Plastik menfezlerin tasarımı da daha çok konut ya da araçlarda bulunmaktadır. Bu menfezlerin amacı da mutfak gibi alanlarda kötü havanın dışarı çıkıp temiz havanın içeriye girmesini sağlamaktır.

Kare menfezler genelde kare şeklinde konut ya da iş yerlerinde kullanılmaktadır. Boyutuna göre de ikiye ayrılmaktadır. Küçük menfezler genelde konutta oda kapılarının üst kısımlarına takılır, büyük menfezler ise iş yerlerinde soğutma sistemlerinde kullanılan menfezlerdir.

İçerisinde bulunan fan sistemi sayesinde dışardan gelen soğuk havayı hapsederek soğurulma sağlar. Ayrıca kutu menfezler içerdeki kötü havanın da dışarı çıkmasına yardımcı olmaktadır.

Menfez Kullanımı Hakkında Bilgi

Menfez kullanımı kullanılan alana göre değişkenlik göstermektedir. Kullanım amaçlarından birisi madde geçişlerini sağlamaktır. Buna kısa bir şekilde örnek verecek olursak hava akışının bulunduğu ortamda belirli aralık olması sonucunda havalandırma girişine takılır. Herhangi bir maddenin girişine engel olarak ortamı havalandırmaktadır.

Menfezlerin birçoğu açılabilir ya da kapanabilir özelliktedir. Buna bağlı olarak havanın akış durumunu ayarlamak için menfez kanatlarını belli aralıklar ile ayarladıktan sonra kontrol edilmelidir.

Menfezler, enerji hatlarının ısıyı oluşturduğu bölmelerde, sıcak soğuk hava depolarında hava devir daimî yapılacak alanlarda, veri merkezlerindeki sistem odalarında kullanılır.

Bundan dolayı menfez havalandırma ortamı hava şiddetini gitmesi gereken yön istikametini iyi ayarladıktan sonra kontrol alına alır. Ayrıca konut içinde kombi, şofben ve doğalgaz sobası kullanımında her evin ihtiyacı olan bir parçadır.

Müşterilerimiz için menfez modeli seçiminde her zaman en iyisini sunmak için çabalıyoruz. Atılgan Pazarlama olarak firmamızda satışını yaptığımız menfez modellerine BURAYA TIKLAYARAK ulaşabilirsiniz.

Hızlı İletişim için Alttaki Numaralardan Bize Ulaşabilirsiniz

0264 291 0444 - Tıkla ve Ara

0530 257 2929 - Tıkla ve WhatsApp'tan Sor